
Skistokken worden niet door iedereen gebruikt. Voor beginnende skiërs zijn de stokken vaak een veilig steuntje, maar meer ervaren skiërs laten de stokken wel eens thuis. Tot ze op wat minder goed geprepareerde pistes gaan skiën, dan zijn de skistokken weer hard nodig.
Kijk hier voor aanbiedingen van goede skistokken
De lengte van skistokken
Als je skistokken koopt moeten deze natuurlijk wel van de juiste lengte zijn. Deze beste lengte van je skistokken bepaal je als volgt: Zet de skistok ondersteboven op de grond en pak hem beet onder de teller (de "schotel"). Je arm moet nu recht staan. Is dat niet het geval dan is de skistok in principe te kort of te lang.Carvers gebruiken echter graag wat kortere stokken. De exacte optimale lengte van skistokken is een persoonlijke keuze, maar als de stokken al te lang zijn moet je op je hielen staan en is het draaien lastig. Als skistokken te kort zijn kun je tijdens het skiën niet rechtop staan.
Materialen
Er is heel veel keuze uit skistokken. Je hebt hele soepele lichte skistokken maar ook zware skistokken. Je hebt ze van aluminium, maar ook van grafiet of koolstofvezel. Je hebt goedkope skistokken van 20 euro, maar ook van 150 euro. Ben je een beginnend skiër? Dan kun je gerust volstaan met een paar goedkopere skistokken.Handvatten bandjes en tellers
Belangrijke onderdelen van de skistok zijn de handvatten, de bandjes en de tellers. Een goed handvat is antislip en is dusdanig gevormd dat het goed in je hand past. Het bandje zorgt er voor dat je extra steun krijgt en dat je je skistokken niet verliest. Sommige skistokken beschikken pver bandjes die je razendsnel kunt losmaken als je met je stok ergens blijft steken, bijvoorbeeld in een bos.De tellers (de schoteltjes op de skistokken) zijn meestal rond van vorm en vrij klein. Dit model is het best geschikt voor een geprepareerde piste. Ga je de natuur in, dan kan een grotere teller interessant zijn, deze zorgen er namelijk voor dat de stokken zich niet te diep in de sneeuw boren.